De overheid in Nederland bestaat uit veel verschillende takken, die elk om eigen redenen bereikbaar willen of moeten zijn.
Voorbeelden zijn Ministerie, Provincie en Gemeente.
Gemeenten hebben in de afgelopen decennia veel extra taken gekregen, naast de taken van de gemeente die van oudsher tot haar takenpakket behoorde. Zo kan de burger bij de Gemeente terecht voor het aanvragen van documenten, de ruimtelijke ordening van de gemeente, voor hulp bij persoonlijke crises of zaken rondom cultuur, sport en recreatie.
Het is voor de overheden belangrijk om bereikbaar te zijn. Elk gesprek dat niet wordt beantwoord, elke belofte die niet wordt nagekomen, elke ‘deuk’ in het voorkomen van de overheid zorgt voor wantrouwen bij de steeds kritisch wordende burger. Dit kan gevolgen hebben voor de uitvoerende kant van de overheid, waarbij de burger er ‘niet meer in gelooft’, of in het politieke deel van de overheid, waarbij de burger misschien volgende keer wel voor iemand anders kiest (https://www.bnr.nl/nieuws/politiek/10516056/wantrouwen-van-de-burger-is-eigen-schuld-overheid)